Κυριακή 11 Μαρτίου 2018


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ
ΕΝΑ ΩΣ ΤΟ 31 ( ο χαρταετός)
.... ο ήλιος είχε πέσει. Κρύο. Δεν θυμάμαι καθαρή Δευτέρα που να μην έκανε κρύο το απόγευμα. Ο θείος Μίμης φόρεσε τα γάντια του ,τεχνίτης ,πήρε στα χέρια του το σπάγγο που μια άφηνε μια τράβαγε '' έτσι το φέρνουμε ,Νότη, μια του δίνουμε χάρη μια του την παίρνουμε''. Ε΄χα μείνει έκπληκτος με την δεξιοτεχνία του θείου Απ'π τα δάχτυλα του πατέρα έτρεχαν αίματα ο σπάγγος του τα 'χε φαει λωρίδες λωρίδες. ''Μα τί στο καλό ,μεγάλο πράγμα αυτός ο αετός ,θεόρατος ..'' ,σκεπτόμουνα και απορούσα. Σιγά-σιγά βράδιαζε κι ο αετός είχε κατέβει στα 50 μέτρα. Βούιζε ο τόπος ,τόσος ο θυμός του, που τον παίρναμε από κει πάνω ,τί να πω! ΄''έλα ,έλα ,σιγά -σιγά'' .40,30,20,10 μέτρα πάνω από τα κεφάλια μας,βρυχόταν το θηρίο ,αέρινο ψάρι ο αετός! Τι λύσσα που είχε να μείνει εκεί στο βοριά! Κόντευαν να μου βγούν τα μάτια από αγωνία και θαυμασμό. Να 'βλεπες πώς σπαρτάραγε..Πώς έκανε η ουρά του ,πώς τεντωνόταν ο σπάγγος του. Τα σκουλαρίκια του είχαν μαδηθεί ,η ουρά του είχε μείνει μισή Είχε τρύπες η λαδόκολλα ,το προσωπό του, οι μπαρμπέτες του πετάριζαν τρομαγμένες ,η μια είχε σπάσει.. Είχα τρομάξει κι έπεφτε το σούρουπο. Ο αετός κατατρυπημένος πήρε μια βόλτα όλος και κρακ έπεσε στις πέτρες μπροστά μας ,10 μέτρα από την καγκελόπορτα του κτήματος. Δεν θα ξεχάσω που 'τρεξα να τον πιάσω και κοντοστάθηκα. Δεν μπορούσα ,είχαν σπάσει τα καλάμια είχε σκιστεί το χαρτί, η ουρά μαγκωμένη στις πέτρες .Άκουσα τον πατέρα μου να μου λέει ''άντε ,ρε Νίκο ,φέρτον μέσα να τον έχουμε του χρόνου'', μα δεν τον πλησίαζα ,καθόμουν μπρούμητα ένα μέτρο πιο πέρα και τον κοίταζα πεσμένο ..Ανατρίχιαζα ,κάτι σαν πουλί που ψόφησε μου 'μοιάζε ο Ολυμπιακός μας, κάτι ακίνητο και κρυφό,Και που λες,έτσι που τον έβλεπα να τραβοτανιέται από τον αέρα, ένα κουρέλι ,δάκρυσα. Είδα στον σπάγγο ένα γραμματάκι ,μόνο ένα του είχε μείνει. Έσκυψα και το πήρα ,ούτε που τον ακούμπησα ,όμως. Εγραφε ΄΄φύσα ,φύσα αέρα να πας τον Ολυμπιακό πιο πέρα'' κι έκλαιγα και κατουριόμουν από το κρύο...
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Σούρουπο! Ο μικρός ποδηλάτης
στη ταράτσα είναι ο μόνος άνθρωπος που γυρίζει με τις ακτίνες της γης.
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018



         ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟΥ
              ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ  ΓΚΙΩΝΗ  (Ελευθεροτυπία   ,2003)


".......Ξεκίνησα να διαβάζω τους λογοτέχνες της γενιάς του'30 που με συγκλόνισαν με τις αρετές τους. Αργότερα με ερέθισε η δεύτερη αμερικανική άνοιξη ,η γενιά των μπητ, όχι τόσο από τη θεματολογία αλλά την ιδεολογία΄
Δεν μπορώ ,όμως, να εντοπίσω συγκεκριμένα λογοτεχνικά πρότυπα και συγκεκριμένες επιρροές.
Όλους όσους μελέτησα,από τον Ντοστογιέφσκι έως τον Κάφκα ,από τον Τζόυς μέχρι τον Μέλβιλ, από τον Παπαδιαμάντη έως τον Καζαντζάκη, τους απόλαυσα μέχρι το μεδούλι της ψυχής μου .Υποκλίθηκα στο μέγεθος τους,αλλά δεν ξέρω ,δεν πιστεύω ότι επηρεάστηκα. Στηρίζομαι περισσότερο στο ''πρότυπο του χάους'',δηλαδή στη μεταμορφωτική δύναμη του λόγου να βάζει τάξη στην αρρυθμία του χάους και ισορροπία στις αντίθετες μορφές.Σ' αυτό μπορώ να πω ότι επηρεάστηκα περισσότερο από τους μεγάλους Ποιητές μας ,Σολωμό ,Ρίτσο ,Σεφέρη ,Ελύτη ,Λειβαδίτη και τους άλλους περίφημους ποιητές μας ,αν και είμαι πεζογράφος.


....................................................................................................................................................................
Ακολουθώντας τη ρήση του Ελύτη ''όταν ευρίσκεστε σε δύσκολες στιγμές να διαβάζετε Σολωμό και Παπαδιαμάντη '' ,κι αυτό κάνω γιατί ζούμε δύσκολες στιγμές. Ουσιαστικά ξανα-διαβάζω τους σημαντικούς έλληνες και ξένους λογοτέχνες. Απολαμβάνω τους ρομαντικούς οραματιστές ,τον Σοπενάουερ ,τον Νίτσε τον Γιούνγκ πρώτο, Μπλέηκ , Ουΐτμαν ,Μπάυρον κι άλλους .Μελετώ και ξαναμελετώ το φιλοσοφικό-ιδεολογικό υπόβαθρο μου τον Γιούνγκ πρώτο ,τον Σοπενάουερ ,τον Καμύ τον Μπερξόν ,το Νίτσε................................................................

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟΥ



              ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΊΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟΥ


Ο Σταύρος Λαγκαδιανός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954 και πέθανε το 2017.Σπούδασε Νομικά στο ΕΚΠΑ και ασχολήθηκε με την δικηγορία.Από την εφηβεία του άρχισε να γράφει πρωτόλεια διηγήματα αλλά γρήγορα προχώρησε στη συγγραφή πιο ώριμων και ολοκληρωμένων διηγημάτων .Τότε είναι που συνειδητοποιεί ότι το μυθιστόρημα και η νουβέλα είναι  τα είδη που τον απασχολούν και σε αυτά θέλει να δοκιμαστεί΄
Κατά την διάρκεια της ζωής του είχε την μοναδική τύχη να γνωριστεί με μεγάλους της ελληνικής λογοτεχνίας και να αναπτύξει με αυτούς στενές σχέσεις. Γνωρίζει την Έλλη Αλεξίου ,η οποία επιδοκιμάζει χωρίς ενδοιασμούς την λογοτεχνική αξία του.Είναι η πρώτη που τον ενθαρρύνει με θέρμη. Το 1975 γνωρίζει και συνδέεται με στενή φιλία με τον Μιχάλη Κατσαρό. Ζει μαζί του την δύσκολη ζωή του ποιητή  .,Πιστεύοντας ο ποιητής στην αξία του τον ωθεί να εκδώσει βιβλία του.Η πιο μεγάλη τιμή είναι η γνωριμία του με τον μεγάλο Γιάννη Ρίτσο . Η γνωριμία τους πολύ γρήγορα γίνεται στενότατη φιλία και οικειότητα  καθώς ο ποιητής τον αποδέχτηκε όχι μόνο ως λογοτέχνη αλλά και ως άνθρωπο. Πέρασαν πολύ χρόνο μαζί ,μέχρι το θάνατο του ποιητή΄Υπήρξε ο δάσκαλός του σε πολλά, που τον επηρέασαν  στην σκέψη και στη ψυχή του.
Απρόσμενη η γνωριμία του και με τον άλλο μεγάλο, τον Οδυσσέα Ελύτη. Γνωριμία που γρήγορα κι αυτή μετουσιώθηκε σε φιλία στενή μέχρι τον θάνατο του ποιητή.

Το 1985 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο το''Έν-δυο ,κάτω'' από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ. Το 1988 πάλι από την ΕΣΤΙΑ εκδίδεται το βιβλίο''Από το 1 έως το 31. Το 2003 εκδίδεται το ΄΄Τσαλακωμένο Φουστάνι'' από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ και το 2010  το ΄΄Πέρασαν πάνω μου..'' από τις εκδόσεις ΠΥΛΕΣ.
Ταυτόχρονα έγραφε τακτικά κείμενα και άρθρα σε εφημερίδες όπως στην ''Ελευθεροτυπία ''και αργότερα στην ''Εφημερίδα των Συντακτών''.
Και τα τέσσερα βιβλία του απέσπασαν ευνοικότατες κριτικές από γνωστούς κριτικούς και με αφορμή τους έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε πολλά έντυπα.
Το δεύτερο μεγάλο πάθος του υπήρξε η καλλιτεχνική φωτογραφία ,καθώς την θεωρούσε ως τέχνη στενά συνδεδεμένη με την έμπνευση και την γραφή του. Σπούδασε κοντά στο Πλάτωνα Ριβέλλη ,στον ''Φωτοχώρο και μελέτησε σε βάθος τους μεγάλους φωτογράφους του 20ου αιώνα και αρκετούς μεταγενέστερους. Η φωτογραφική του προτίμηση στράφηκε σε αυτήν που ονομάζεται ''φωτογραφία του δρόμου'' και στους τσιγγάνους που περιόδευαν την χώρα.

Ολοκλήρωσε κι άλλα μυθιστορήματα που δεν πρόλαβε να εκδώσει ,όπως επίσης υπάρχουν πολλά κείμενα του με απόψεις ,προβληματισμούς κριτικές για ποικίλα θέματα σχετικά με την τέχνη και την φιλοσοφία γενικότερα.