Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟΥ



              ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΊΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟΥ


Ο Σταύρος Λαγκαδιανός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954 και πέθανε το 2017.Σπούδασε Νομικά στο ΕΚΠΑ και ασχολήθηκε με την δικηγορία.Από την εφηβεία του άρχισε να γράφει πρωτόλεια διηγήματα αλλά γρήγορα προχώρησε στη συγγραφή πιο ώριμων και ολοκληρωμένων διηγημάτων .Τότε είναι που συνειδητοποιεί ότι το μυθιστόρημα και η νουβέλα είναι  τα είδη που τον απασχολούν και σε αυτά θέλει να δοκιμαστεί΄
Κατά την διάρκεια της ζωής του είχε την μοναδική τύχη να γνωριστεί με μεγάλους της ελληνικής λογοτεχνίας και να αναπτύξει με αυτούς στενές σχέσεις. Γνωρίζει την Έλλη Αλεξίου ,η οποία επιδοκιμάζει χωρίς ενδοιασμούς την λογοτεχνική αξία του.Είναι η πρώτη που τον ενθαρρύνει με θέρμη. Το 1975 γνωρίζει και συνδέεται με στενή φιλία με τον Μιχάλη Κατσαρό. Ζει μαζί του την δύσκολη ζωή του ποιητή  .,Πιστεύοντας ο ποιητής στην αξία του τον ωθεί να εκδώσει βιβλία του.Η πιο μεγάλη τιμή είναι η γνωριμία του με τον μεγάλο Γιάννη Ρίτσο . Η γνωριμία τους πολύ γρήγορα γίνεται στενότατη φιλία και οικειότητα  καθώς ο ποιητής τον αποδέχτηκε όχι μόνο ως λογοτέχνη αλλά και ως άνθρωπο. Πέρασαν πολύ χρόνο μαζί ,μέχρι το θάνατο του ποιητή΄Υπήρξε ο δάσκαλός του σε πολλά, που τον επηρέασαν  στην σκέψη και στη ψυχή του.
Απρόσμενη η γνωριμία του και με τον άλλο μεγάλο, τον Οδυσσέα Ελύτη. Γνωριμία που γρήγορα κι αυτή μετουσιώθηκε σε φιλία στενή μέχρι τον θάνατο του ποιητή.

Το 1985 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο το''Έν-δυο ,κάτω'' από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ. Το 1988 πάλι από την ΕΣΤΙΑ εκδίδεται το βιβλίο''Από το 1 έως το 31. Το 2003 εκδίδεται το ΄΄Τσαλακωμένο Φουστάνι'' από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ και το 2010  το ΄΄Πέρασαν πάνω μου..'' από τις εκδόσεις ΠΥΛΕΣ.
Ταυτόχρονα έγραφε τακτικά κείμενα και άρθρα σε εφημερίδες όπως στην ''Ελευθεροτυπία ''και αργότερα στην ''Εφημερίδα των Συντακτών''.
Και τα τέσσερα βιβλία του απέσπασαν ευνοικότατες κριτικές από γνωστούς κριτικούς και με αφορμή τους έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε πολλά έντυπα.
Το δεύτερο μεγάλο πάθος του υπήρξε η καλλιτεχνική φωτογραφία ,καθώς την θεωρούσε ως τέχνη στενά συνδεδεμένη με την έμπνευση και την γραφή του. Σπούδασε κοντά στο Πλάτωνα Ριβέλλη ,στον ''Φωτοχώρο και μελέτησε σε βάθος τους μεγάλους φωτογράφους του 20ου αιώνα και αρκετούς μεταγενέστερους. Η φωτογραφική του προτίμηση στράφηκε σε αυτήν που ονομάζεται ''φωτογραφία του δρόμου'' και στους τσιγγάνους που περιόδευαν την χώρα.

Ολοκλήρωσε κι άλλα μυθιστορήματα που δεν πρόλαβε να εκδώσει ,όπως επίσης υπάρχουν πολλά κείμενα του με απόψεις ,προβληματισμούς κριτικές για ποικίλα θέματα σχετικά με την τέχνη και την φιλοσοφία γενικότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου